3 tips: Hoeveel tips kies je in een tips-blog?

Voor een klant schreef ik een blog over het verbeteren van je klantenservice. De vorm: een aantal tips. Want een tips-blog maakt een specifiek onderwerp snel toegankelijk en spreekt lezers aan. Toen mijn klant een opmerking maakte over het aantal tips, twijfelde ik even. Hoeveel tips is eigenlijk optimaal? Ik vroeg het aan mijn collega-tekstschrijvers Jolanda, Roy, Anieke, Mees en Sari. Hierbij hun tips.

1. Een rond getal of een gek getal?

Triggert een rond getal – 5 of 10 tips – beter dan bijvoorbeeld 7? Tekstschrijver Jolanda zegt: “Ik ben een groot fan van 7 of 6, of 11. Dat is zo lekker specifiek.” Roy en Anieke zijn het hiermee eens. Anieke: “Bij een gek getal krijg je het gevoel dat de schrijver erover heeft nagedacht en niet plichtsgetrouw de 10 heeft volgemaakt.

2. Veel of weinig tips?

Mees vindt 6 tot en met 11 tips te veel. “Hoeveel redenen wil je lezen? Doe mij de 3 belangrijkste.” Maar volgens Anieke is 3 wel weer erg weinig. “Het is ook fijn als de lezer nog kan kiezen welke tips voor hem werken.” Jolanda: “Of het veel of weinig is hangt natuurlijk af van het onderwerp en het kanaal waar je het kwijt wilt.” Sari vindt 3 weinig. “Maar het hangt inderdaad af van het soort artikel. Als ik het écht wil weten: weinig redenen en goed uitgediept. Anders liever 7 korte. Of 25 redenen in plaatjes en gifjes. De hoeveelheid moet je afstemmen op de lezer. Willen de mensen het echt lezen of alleen snel vermaakt worden?

3. Een aantal dat past bij het onderwerp

Het belangrijkste is om het aantal en de vorm van je blog af te stemmen op je onderwerp, stipt Anieke aan. Roy: “Ik vind een aantal tips dat past bij het onderwerp trouwens wel erg leuk: ‘De 11 redenen waarom je geen carnaval wilt vieren’ of ‘16 argumenten om een 4×4 te kopen’. Al moet je opletten dat het niet geforceerd overkomt.”

Conclusie: aansluiten bij behoefte van de lezer en complexiteit van het onderwerp

Voor mijn blog koos ik uiteindelijk 7 tips. Dit was het daadwerkelijke aantal tips over hoe een nieuwe chatrobotfunctie je klantenservice kan verbeteren. De lezers – klantenservicemanagers die hun rendement willen verbeteren – zijn geïnteresseerd in het onderwerp en het artikel dient dus niet alleen als vermaak. Het blogartikel was vrij inhoudelijk, om goed uit te leggen hoe de robotfunctie werkt. Maar in 7 korte inhoudelijke punten kon ik dat goed uiteenzetten.

Met veel dank aan de tips van mijn lieve en vakgekke tekstschrijfcollega’s, die interessant genoeg waren om er dit blog over te schrijven.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s